Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

'Αγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων: ''Καύχημά μας ο Σταυρός του Κυρίου μας''


   ''Καύχημα βέβαια της καθολικής Εκκλησίας είναι κάθε πράξη του Ιησού,όμως το πιο μεγάλο καύχημα από όλες τις καυχήσεις είναι ο Σταυρός Του.Και γνωρίζοντας αυτό ο Παύλος λέει: «Σε μένα μη γένοιτο να καυχηθώ για τίποτε άλλο,παρά μόνο για τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (Γαλ. 6:14).

   Το στεφάνι όμως του Σταυρού φώτισε τους τυφλούς που ζούσαν στην άγνοια - του Θεού - και έλυσε όλους αυτούς που κρατούσε η αμαρτία και λύτρωσε όλους τους ανθρώπους.

   Το πάθος λοιπόν είναι αληθινό,διότι πραγματικά σταυρώθηκε ο Χριστός και δεν ντρεπόμαστε  γι'αυτό.Σταυρώθηκε και δεν το αρνούμαι,αλλά μάλλον καυχιέμαι λέγοντάς το.Και εάν τώρα το αρνηθώ με ελέγχει αυτός ο Γολγοθάς,κοντά στον οποίον τώρα όλοι βρισκόμαστε.Με ελέγχει το ξύλο του Σταυρού,που λίγο - λίγο από εδώ διαμοιράστηκε σ'όλη την οικουμένη.Ομολογώ τον Σταυρό,επειδή γνώρισα την Ανάσταση.Διότι εάν έμενε σταυρωμένος,ίσως δεν θα την ομολογούσα,και θα την έκρυβα μαζί με τον διδάσκαλό μου.Επειδή όμως τον Σταυρό τον διαδέχτηκε η Ανάσταση,δεν ντρέπομαι να το διηγούμαι.

   Δεν άφησε τη ζωή αναγκαστικά,ούτε πέθανε γιατί τον έσφαξαν με βία,αλλά όλα έγιναν με την θέλησή Του.Άκουσε τι λέει: «Έχω εξουσία να θυσιάσω τη ζωή μου και έχω εξουσία να την πάρω πάλι πίσω» (Ιω. 10:19).Επειδή με τη θέλησή μου θα θυσιαστώ συγχωρώ τους εχθρούς.Διότι εάν δεν ήθελα αυτό δεν θα γινόταν.

   Ήλθε,λοιπόν,με την προαίρεσή Του στο Πάθος,δοκιμάζοντας χαρά για το κατόρθωμά Του,μειδιώντας για το στέφανι,γεμάτος χαρά για τη σωτηρία των ανθρώπων,χωρίς να ντρέπεται για τον Σταυρό,διότι έσωζε την οικουμένη.Αυτός που έπασχε,δεν ήταν ένας τιποτένιος άνθρωπος,αλλά Θεός που ενανθρώπησε,και αγωνιζόταν το άθλημα της υπομονής.

   Άπλωσε στον Σταυρό τα χέρια,για να αγκαλιάσει τα πέρατα της οικουμένης.Άπλωσε τα ανθρώπινα χέρια Αυτός που με τα πνευματικά Του χέρια στερέωσε τον ουρανό.Και καρφώθηκαν με καρφιά,ώστε η ανθρωπότητά Του,που καρφώθηκε στο ξύλο του Σταυρού και σηκώνει τα αμαρτήματα των ανθρώπων,και πεθαίνοντας η ανθρωπότητά Του,να πεθάνει μαζί η αμαρτία,εμείς όμως να αναστηθούμε δικαιωμένοι.''

Κατηχήσεις Φωτιζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου