Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Καλή Χρονιά

   Γράφει (μεταξύ πολλών) ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας σχολιάζοντας το 3ο κεφάλαιο του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου:

''...θέλημα του Ουράνιου Πατέρα είναι να γίνει ο άνθρωπος μέτοχος του Αγίου Πνεύματος,και αφού αναγεννηθεί σε ασυνήθιστη και παράδοξη ζωή,να γίνει ο καταγόμενος από τη γη πολίτης του ουρανού.''

Δεν ξέρω αν μπορώ να βρω (ή αν υπάρχει) πιο όμορφη ευχή για την νέα χρονιά απ'αυτό που γράφει ο άγιος Κύριλλος.Μάκαρι,κατά το μέτρο του δυνατού και του Θεού συνεργούντος,να γίνουμε ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ πολίτες της βασιλείας του Χριστού μέσα στο νέο έτος (και σ'όλα τα έτη της ζωής μας που θα έρθουν).Γένοιτο για όλους!

Καλή και ευλογημένη χρονιά,

Ανάξιος

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχει θεός

 Ναι,δεν υπάρχει.

Όντως,δεν υπάρχει.

Ο Θεός του μίσους,της μισαλοδοξίας,της κόλασης με τα πολλά καζάνια ή του παραδείσου με τα αγγελάκια και τα προβατάκια,της καταδίκης,της κατάκρισης,του εμπορίου,της ψεύτικης ελπίδας,της ηθικής,της κακίας.

Ο Θεός που διδάσκει η Δύση και μερικοί ντόπιοι...''ιεράρχες''.

Ναι,αυτός ο Θεός δεν υπάρχει.Δεν ξέρω αν υπήρξε και ποτέ.

Εμείς οι άνθρωποι τον φτιάξαμε.Γιατί είμαστε πάντα έτοιμοι να καταδικάσουμε.Έτοιμοι να εκδικηθούμε.Έτοιμοι να τιμωρήσουμε.Έτοιμοι να μισήσουμε.Έτοιμοι να χτυπήσουμε.

Απ'αυτό καταλαβαίνει κανείς πως ο Θεός της Καινής Διαθήκης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΥΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.

Ποτέ και κανείς στην ανθρώπινη ιστορία δεν κατάφερε να συγχωρέσει τους φονιάδες του την ώρα του φονικού.Ποτέ κανείς δεν κατάφερε όχι μόνο να τους συγχωρέσει αλλά να θέλει και την σωτηρία της ψυχής τους.Ποτέ κανείς δεν κατάφερε να παρατήσει όλα του τα πλούτη,τον θρόνο του,την ανάπαυσή του ή την ησυχία του για να τρέξει από πίσω και να κυνηγήσει εκείνους που τον απαρνήθηκαν και τον μίσησαν και μάλιστα να το κάνει γνωρίζοντας ότι θα τον απαρνηθούν ξανά.Ποτέ και κανείς.

Μέχρι που κάποτε σε μια σπηλιά,κάπου σε μια άσημη και άγνωστη πόλη της Ιουδαίας,από μια αγνή ψυχή τε και σώματι κοπέλα,γεννήθηκε Κάποιος.

Κάποιος που τον προσκύνησαν πρώτα άλογα ζώα.Ύστερα,απλοί και αγράμματοι ποιμένες και στην συνέχεια ειδωλολάτρες που η ιουδαϊκή θρησκεία τους θεωρούσε ακάθαρτους και μολυσμένους.

Ύστερα Εκείνος καταδιώχθηκε από την εξουσία.Γνώρισε την προσφυγιά σε χώρα μακρινή και μετά από καιρό γύρισε σ'ένα μικρό και ταπεινό σπίτι.Μέγαλωσε και έμαθε την δουλειά του μαραγκού.

Στην συνέχεια,βγήκε στον κόσμο για να φανερώσει την Αλήθεια.Βρήκε μερικούς άσημους ψαράδες και τους πήρε για μαθητές του.Μαζί με αυτούς κι έναν εφοριακό της εποχής εκείνης που οι Ιουδαίοι τον θεωρούσαν λόγω επαγγέλματος καταραμένο και βρώμικο.

Μια μέρα,ήρθε ένας ρωμαίος αξιωματικός,ειδωλολάτρης.Του ζήτησε βοήθεια με πόνο μα και πίστη.Δεν του την αρνήθηκε.Ήρθε μια γυναίκα από την Συρία και την Φοινίκη,ειδωλολάτρισσα κι αυτή,του μίλησε για το παιδί της ζητώντας ίαση με πίστη και επιμονή.Δεν της την αρνήθηκε.Ήρθε μια πόρνη που του έπλυνε τα πόδια με δάκρυα και τα σκούπισε με τα μαλλιά της.Της είπε πως η πράξη της θα διαλαληθεί στα πέρατα της Οικουμένης.Σε ποιά το είπε;Σε μια πόρνη...

Έτρωγε μαζί με τελώνες και αμαρτωλούς.Με ανθρώπους που η κοινωνία τους θεωρούσε βδελύγματα και τους απέφευγε.Όπως κάνει και σήμερα.Τότε η εξουσία είπε να τον ξεφορτωθεί οριστικά.

Του χάρισε έναν θάνατο σταυρικό,τον πιο ατιμωτικό και επώδυνο που όπως γράφει ένας λατίνος συγγραφέας ''μάτι ανθρώπινο δεν μπορούσε να αντέξει αυτό το θέαμα''.Όταν μάλιστα τον μαστίγωναν πριν τον σταυρό,όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος,η γη ήθελε να ανοίξει τα σπλάγχνα της και να καταπιεί εκείνους που χτυπούσαν τον Δημιουργό της,μα Εκείνος την συγκρατούσε για να μην το κάνει.

Λίγο πριν ξεψυχήσει,φώναξε.Κράυγασε προσευχόμενος να συγχωρεθούν εκείνοι που έκαναν τον φόνο.Στη συνέχεια,ενταφιάσθηκε και μετά από τρεις μέρες,αναστήθηκε από τον τάφο.Όχι για να καταδιώξει τους φονιάδες του.Όχι για να αναγκάσει τους αρνητές του να πιστέψουν σ'Αυτόν με την βία.Όχι για να πάρει τα όπλα και να κυνηγήσει τους θεοκτόνους.Μα...να δώσει εντολή στους φίλους του.Να κηρύξουν την προαιώνια και τώρα αποκαλυφθείσα Αλήθεια στα πέρατα του πλανήτη και σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.Όχι για να κερδίσει οπαδούς,όχι για να δημιουργήσει στρατούς και αυτοκρατορίες.Αλλά στο τέλος,να τραπεζώσει στην Βασιλεία του όλους εκείνους για τους οποίους έχυσε το Αίμα Του.Δηλαδή για όλους τους ανθρώπους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

Αδέλφια μου αγαπημένα,αδελφέ μου ομοφυλόφιλε,αδελφέ μου τρανσέξουαλ,αδελφή μου λεσβία,αδελφέ μου ναρκομανή,αδελφέ μου αλκοολικέ,αδελφέ μου κακοποιημένε,

δεν ξέρω από θεολογία.Ούτε ξέρω αν τα παραπάνω που έγραψα είναι σωστά.Ξέρω μόνο ένα πράγμα για Εκείνον που αγάπησα,τον Κύριο και Θεό όλων μας.Πως πριν από χρόνια,στα Γενέθλια Του,δεν με αρνήθηκε ενώ κολυμπούσα στην αμαρτία και η ψυχή μου ήταν πιο βρώμικη και από βόθρο αλλά με κάλεσε στο Σπίτι Του.Με δέχτηκε.Με αγκάλιασε.Στην καρδιά μου βασίλευε το σκοτάδι και Εκείνος το έδιωξε.

Δεν ξέρω για ποιον θεό μιλάνε μερικοί ''ιεράρχες''.Ξέρω όμως ένα κομμάτι της Αλήθειας το οποίο δίδαξαν οι Πατέρες μας.Ξέρετε ποιο είναι;

Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός γράφει ο Μέγας Αθανάσιος.Για να αγιασθεί μέσω της ανθρώπινης φύσης του Θεού ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ γράφει ο Γρηγόριος Θεολόγος.Δεν υπάρχει πια Έλληνας ή Ιουδαίος,γυναίκα ή άνδρας,δούλος ή ελεύθερος αλλά όλοι είμαστε ένα πια εν Χριστώ Ιησού.

Αφήστε τις κραυγές του μίσους και της κακίας,ξεχάστε εκείνους που νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν τον Θεό και ελάτε.Δεχθείτε το προσκλητήριο του Χριστού,ντυθείτε το ένδυμα της αληθινής αγάπης και μπείτε στο τραπέζι που στήνει ο ίδιος στα Γενέθλιά Του.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σ'όλους.Η αγάπη του Χριστού να είναι πάντοτε μαζί σας.


ΔΟΞΑ ΤΗ ΑΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ